Let’s start drilling #3 – 3..2..1 test! (deel 1)

I hate mondays doesn’t apply to me!
Het is maandag 6-6-16, stralend blauwe hemel, 27 graden in de schaduw en ik mag met water spelen! Ik zit hier heerlijk achter mijn pc terwijl mijn waterboor zich de grond inwerkt, de airco mij lekker op 22 graad houdt en mijn pc op het ene scherm een aflevering suits toont en op het andere een webcam van mijn drillrig, allemaal aangedreven door mijn zonnepanelen die een ruime overschot het net op dumpen. Ik heb nog enorm veel om over te schrijven maar dit specifieke onderwerp leek mij het leukste. Voor dit onderwerp schakelen we ook even over van theorie naar praktijk. Het is nog in volle ontwikkeling en ik schrijf bevindingen die minuten oud zijn.

Voor ik dit project kan starten moet ik eerst kijken hoe viabel dat het project is. Vorige blog keken we naar de financiële haalbaarheid nu kijken we naar de praktische haalbaarheid. Die haalbaarheid zit verstopt in de grond. Het is daarmee nodig om een testgat te boren. Dit testgat zal dienen om de bodemlagen in kaart te brengen en de status van de watertafel te controleren ook als de volledige installatie in bedrijf is.

Mijn testgat boor ik met een stel PVC buizen met een diameter van 50 mm. In mijn huidige planning gaat het gat breder zijn, een 80 mm. Ik boor zelf in een een omhulsel ook wel de “wellcasing” genaamd bij onze Engelse vrienden. Dit boren doe ik uiteraard met de grondstof waar we naar zoeken, water! Meerbepaald water onder druk en in grote getale! Het idee is dat ik met een pomp water door een buis stuw, dit water komt met grond terug naar boven, tenminste dat is de bedoeling.

Het systeem recycled het water in een reservoir en pompt het vervolgens terug de grond in. Het water stroomt uit een andere pvc buis in de kruiwagen. Tevens bezinkt alle aarde in de kruiwagen zodat ik makkelijk kan controleren in wat voor grond ik zit te boren.

testboring-1
Op deze foto zien jullie een vroege versie van de installatie. Via de slang stuw ik constant water de put in dat met de weggeblazen aarde terug naar boven komt via de oranje rioolbuis.

testboring-2
Het hele systeem in operatie, het water wordt zeer snel bruin/aarde kleurig.

testboring-3
Een close-up van de pomp en het reservoir, om de 20 minuten ververs ik het hele goedje afhankelijk van de gewonnen diepte. Als je veel diepte wint ligt er ook veel geërodeerd zand in het reservoir. Ik merkte na 10 minuten door zand boren al heel veel 20 liter zand, dat was ook ongeveer 1 meter boring.

Ik zit momenteel op een diepte van 4 meter, de helft van waar ik wil raken. Tot nu toe ben ik vooral een zandbodem tegengekomen. Helaas ligt er een zeer vervelende kleibodem 4 meter onder mij. Daar moet ik zeker zien door te raken anders heeft het project weinig nut, het is zeer waarschijnlijk dat er onder de kleilaag een waterdragende zandgrond zit. Ik had een rapport gevonden van de geologische dienst België die op een luttele 100 m van mijn put zelf een boring van 62m hebben uitgevoerd en daarbij de resultatenhier staan. Dit rapport verklaart dat op mijn diepte enkel zand zou moeten zitten maar dat er op 7m diepte veel klei zou zitten. Ik heb geen reden om te geloven dat het bij mij anders zou kunnen zijn maar elke meter kan natuurlijk anders zijn! Als mijn bodem hetzelfde is als die boring verderop zou ik zelf tot 7m gaan omdat het water waarschijnlijk rust op die kleilaag.

testboring-4
De kleilaag waar ik nu mee worstel heeft zelfs mijn hele boor verstopt! 1 Meter buis zat helemaal vol!

Een paar dingen die ik nu al geleerd heb:
– Mijn armzalige dompelpompje dat slechts 8,4 m³/u verzet en 0,7 bar produceert heeft grote moeite met alles dat geen zand is. Vooral het gebrek aan druk in een latere editie zal ik dus een dikkere pomp moeten gebruiken.
– Ik zit te twijfelen om mijn 2e put, diegene die water moet gaan produceren met een metalen handboor te doen. Als deze kleilaag tegensteekt en een sterkere pomp doet het em niet, zal dat mijn enige alternatief zijn, bovendien moet mijn gat breder worden.
– Zand is gevaarlijk maar makkelijk, je vliegt erdoor, je ziet de buis gewoon zakken onder zijn eigen massa, echter stort het wel makkelijk in.

In een deel 2 hoop ik jullie te kunnen rapporteren dat ik een betere diepte heb gehaald!
Hieronder de grondlagen die ik heb aangetroffen:
PROEFBORING DIEPTE RESULTATEN

Diepte type laag boorsnelheid/nota
0,0 M xxx maaiveld
0,5 M zwarte topsoil manueel gegraven
1,0 klei geel/groen manueel gegraven/geboord
1,5 grof licht zand geboord (snel resultaat)
3,0 fijn donker zand geboord (snel resultaat)
3,5 zwarte leem geboord (traag resultaat)
4,0 zwarte leem geboord (traag resultaat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *