Let’s start drilling #1 – De proloog

Het is zondag, een rustdag voor de meesten. Voor mij uitgerekend de meest stressvolle dag van het jaar. Als student toegepaste economie volgt morgen voor mij het belangrijkste examen van het jaar, perfect moment om een nieuwe blogserie te starten me dunkt ;) De Texaans aandoende titel, tenminste dat is de bedoeling, verhult een deel van de essentie. In tegenstelling tot fracking of conventioneel boren zijn mijn intenties iets duurzamer, er zal hier ook weinig in de grond zitten. Mijn doel is niks anders dan wat doodnormaal grondwater te bereiken. Met de spectaculaire introductie uit de weg, laat ik de ruwbouw even verder uitleggen.

Onlangs kreeg ik hier in Antwerpen, België mijn waterfactuur. Een heuse 950 euro voor “slechts” 200 duizend liter. Dat geeft 4,75 euro per 1000 liter. Dat is wel een hoge maandelijkse last. In het verleden heb ik een andere nutsvoorziening, de elektriciteit, al kunnen laten zakken van 5000 euro naar 2000 euro per jaar. Tijd om de andere nutsvoorziening te kunnen aanpakken! Als eerste stap moet je natuurlijk uitgaan van preventie, dat gaat gepaard met het identificeren van de grootste verbruikers. Dat zijn ongetwijfeld de douche, toiletten en de irrigatie. Andere verspillers zoals een wasmachine trekken makkelijk 60 liter terwijl de vaatwasser goed is voor 20 liter (cijfers die ik even pik van de watermaatschappij).
Om het even in perspectief te zetten de tonnages per jaar voor ons gezin van 3:
-> 10 toilet beurten per dag 2 grote(10l) + 6 kleine (5l) voor 3 pers = 55 ton.
-> 3 douche beurten per dag met spaardouchekop 50l = 55 ton
-> wassen & vaat 60 + 20 l per dag = 30 ton
Samen komen bovenstaande op ongeveer 140 ton, oftewel 70% van het verbruik. Is dat normaal? Geen idee.. We zitten boven het gemiddelde waterverbruik maar we gebruiken in en rond de tuin ook vaak water om terrassen schoon te maken, zelfde voor auto’s, zonnepanelen, … Dan wordt er in de zomer voor veel ton aan irrigatie in de grond gewerkt. Om dan nog niet te spreken van het vullen van een spa 6 x jaar met telkens 2,5 ton.

Even relativeren:
Qua pure verspilling zitten we dus met toiletten en alles dat in de tuin verdwijnt. Het is toch gek dat we hier drinkwater voor gebruiken?
Wat jammer is dat we ook drinkwater gebruiken voor allerhande was activiteiten, het spreekt natuurlijk wel vanzelf dat je hiervoor kwalitatief water nodig hebt.
Voor sanitair water en de spa zoek je water van zeer goede kwaliteit, dat valt al zeer lastig te vervangen.

Mijn doel is om in de eerste instantie water te gaan voorzien voor de toiletten en tuin. Hopelijk kan dit al zorgen voor een besparing van ~70 ton. Mits de kwaliteit van het water goed is hoop ik dit te kunnen doortrekken naar de wasmachine en eventueel het sanitair waarna de besparing pas echt serieus wordt. Bovendien verlaagt een alternatieve waterbron de drempel om de tuin te gaan bewateren bij droogtes.

De brandende vraag, hoe? Water zit gewoon onder de grond! Ik plan een put te boren op 8-9 meter diepte welke al het water dient te voorzien. Via een pomp die uitmond op een filterinstallatie en reservoirs waarna het later verspreid wordt. Hier zijn al vrij geavanceerde plannen voor, deze zal ik in een volgende blog uit de doeken doen.

Ik heb al van enkele leden op het forum van GoT veel advies kunnen krijgen. Om anderen te helpen en omdat ik het gewoon enorm leuk vindt, heb ik besloten het volledige process the bloggen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *