België en de netvergoeding voor zonnepanelen – daar gaat 43% à 65%

De Vlamingen werden al eerder geteisterd door een zogenaamde netvergoeding in 2013. Deze zou ter compensatie zijn voor het netgebruik van de zonnepanelen. Dit besluit werd nietig verklaard door het Brusselse hof van beroep eind dat jaar door de belangenvereniging PV Vlaanderen. Deze vergoeding heeft menig eigenaar van zonnepanelen dan ook niets gekost. Het idee achter deze netvergoeding is dat een zonnepaneeleigenaar het net dubbel gebruikt. 1 keer bij het terugdraaien van de teller en nogmaals als de meter de “juiste” kant op draait en de zonnepaneelbezitter zijn energie terugkrijgt. Het net is in feite 1 grote batterij met 100% efficiëntie voor de zonnepanelen!

grafiek

België kende een explosieve groei in de markt voor zonnepanelen, hoe dat kwam leest u hier. De laatste jaren is deze groei getemperd, waarschijnlijk door de nakende belastingen. Het nadeel van de oversubsidiëring is voorts dat er een enorme schuldenberg ligt bij de netbeheerders. Deze moet weg, een netvergoeding zou hier handig voor zijn, niet? Het is en blijft speculeren maar je ziet de bomen wel door het bos.

 

Netvergoeding 2.0 ?!

Zo wordt de tweede netvergoeding van 2015 wel eens liefkozend genoemd. Dit was een tweede voorstel voor een netvergoeding dat op 1 juli 2015 is ingegeaan. Het staat ookwel bekend onder de noemer “het prosumententarief”. Het houdt in dat per geïnstalleerde Watt aan omvormer-vermogen er een verplichte bijdrage is aan de netbeheerder die jou regio bedient. Deze vergoeding is voor iedereen gelijk oude zonnepaneelbezitters die enorm veel subsidies binnenscheppen of nieuwe installaties die hun rendabiliteit enorm achteruit zien gaan!

prosumentenWe doen de simulatie, een zonnepaneelbezitter die 5 KW aan omvormer heeft zal in het gebied van Iveka (kempen) zo’n 365 Euro moeten betalen per jaar om zijn installatie te mogen aansluiten! Wetende dat de energieprijs ongeveer op zo’n 20 Eurocent ligt moet je installatie 1825 KWh produceren om de belasting te voldoen. Maar een installatie die evenveel vermogen aan zonnepanelen heeft liggen als zijn omvormers, 5 KWp, dit is meestal de regel, produceert jaarlijks zo’n 4250 KWh. Dan wil dit zeggen dat 43% van de tijd jou zonnepanelen draaien voor een hongerige belasting. En dan vergeet ik haast te vermelden dat het gebied van Iveka nog 1 van de goedkoopste van Vlaanderen is! Bij de duurste netbeheerder in de voer-streek kosten je zonnepanelen 550 Euro, je zonnepanelen draaien daar 65% van de tijd voor je vriendelijke netbeheerder! Wat kost mij dit prosumententarief? Veel te veel! (Deze cijfers zijn bij een verwacht rendement van 850 KWh/KWp, een normale waarde voor België)

Wat brengt de toekomst?

Niet veel goeds helaas! Binnenkort gaat de btw om te beginnen weer eens omhoog, dat wil zeggen dat het prosumententarief dat ook gaat, van 6% naar 21% dus! Buiten alle andere stijgingen van de energietarieven daarrond.

 

Ik omzeil de netvergoeding en hang een …. Tesla Powerwall!

powerwall_front_angleLeuk idee, en je bent zeker niet de eerste! Technisch gezien is dit een mooie oplossing. Je laadt je batterijen op terwijl de zon schijnt zodat je niets aan het net levert. 0,0 gebruik dus! Maar je bent eraan voor de moeite. Je bent nog steeds verplicht de vergoeding te betalen want je kan het werkelijke netverbruik niet meten. Er is 1 manier om de vergoeding te ontlopen en dat is door je zonnepanelen volledig van het net af te koppelen, ‘eilandwerking’ zoals dat heet. Koop dus maar een aantal loodbatterijen en elektrische kampeer apparatuur, want dat mag wel om de energie van zonnepanelen in te opslaan.

Ik ben kandidaat voor nieuwe zonnepanelen, hoe werkt dat nu?

Eerder presenteerden we onze spreadsheet voor het economische plaatje achter zonnepanelen. In feite is het een kleine cash-flow berekening.
We doen de berekening, volt u gerust mee in de spreadsheet. We nemen een kleine installatie met een vermogen van 3000 Wattpiek en we stemmen de omvormer mooi af op 3000 watt. We zijn redelijk optimistisch en verwachten een rendement van 850 KWh/KWp. We betalen 19 en 22 Eurocent per KWh in dal en respectievelijk piek-uren. We oriënteren ons op 2% stijging van de energieprijzen per jaar en 0,5% aan slijtage in het maximale vermogen. We kopen het geheel voor een nette prijs van 3600 Euro.

We zetten onze zonnepanelen wederom in het goedkopere gebied van Iveka en zullen dus een totale jaarlijkse prijs betalen van 219 Euro. Zonder enige belasting of andere kosten zou je uit de kosten zijn na 6,5 jaar. Na 13 jaar zou je je geld verdubbeld hebben, een heel mooi rendement beter dan welk spaarboekje dan ook. Na 20 jaar heb je 8854,69 euro winst.

Met de belasting sta je 4 jaar langer in het rood, en hou je op het einde van de rit slechts de helft over. Genoeg om een 2e set zonnepanelen ter vervanging aan te schaffen? Dit is wel met de inachtneming dat je zonnepanelen goed presteren én dat de belasting niet stijgt (ook op vlak van de btw).

solarcalc2

 

Hoe eerlijk is deze belasting?

Wel deze is niet zo eerlijk, je wordt immers belast op het vermogen van je omvormers. Niet op je werkelijke gebruik van het net, stroomproductie of wat dan ook. Het is een beetje hetzelfde argument van het rekening rijden. Dezelfde auto die een jaar stil staat of de favoriete auto van alle benzinestations is zal dezelfde hoeveelheid wegenbelasting betalen.
Stel: je komt erachter dat de helft van je zonnepanelen een jaar lang niet goed aangesloten bleek te zijn en je bij gevolg slechts de helft van het net hebt gebruikt en opgewekt hebt dan normaal, dan zal je toch de volle pot moeten betalen.

Als jij je zonnepanelen over of onder dimensioneert, respectievelijk meer of minder vermogen aan zonnepanelen leggen dan de omvormer. Dan blijft de belasting ook hetzelfde. We raden dus zeker aan uw zonnepanelen te overdimensioneren. leg dus op een omvormer van 3 KW bijvoorbeeld 4 KWpiek aan zonnepanelen, je zal meer productie hebben.

 

Conclusie

Iedereen met zonnepanelen is verplicht een bepaalde netvergoeding te betalen vanaf 1 juli 2015.
Deze belasting kan 43 tot 65 procent van je opbrengst oppeuzelen. Potentieel kan dit meer kosten als uw panelen het slechter doen door iets als een omringend bos.
Nieuwe zonnepanelen worden enorm ontmoedigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *